Washington’dan İsrail’e uyarılar artıyor; ABD Dışişleri Bakanı Blinken, savaşın bölgeye yayılabileceğinden endişeli

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakan Antony Blinken, 3 ay içinde 4. kez Orta Doğu’ya dönerken İsrail’in Hamas’a karşı savaşının bölgeye yayılabileceğini söyledi. 

Son günlerde İsrail ve Lübnan Hizbullahı arasında şiddetin tırmanması, Yemen’deki İran destekli Husilerin Kızıldeniz’deki ticari gemilerine saldırılarını artırması ve Tahran destekli grupların Irak’taki ABD üslerini hedef alması, bölgede zaten yüksek olan gerilimi daha da üst seviyeye çıkardı. 

İsrail, pazar günü yaptığı açıklamayla Hizbullah’ın cumartesi günkü roket saldırılarının kuzey İsrail’de stratejik bir hava üssüne zarar verdiğini kabul etti. Hizbullah tarafından paylaşılan görüntülerde Meron Dağı’ndaki üssün yakınlarında bir kubbenin yanmakta olduğu görüldü. 

İsrail Savunma Kuvvetleri hasa hakkında yorum yapmaktan kaçındı ve yedek sistemler sayesinde hava savunmasının sürdüğünü vurguladı. The Guardian, bu saldırının başarılı olmasının Hizbullah’ın kapasitesini gösterdiğini ifade etti.

The Guardian’a konuşan konuşan savunma yetkilileri, karşılıklı roket atışlarının bir sıcak çatışmaya dönüşmesi durumunda Hizbullah’ın Hamas’tan çok daha zorlu bir düşman olacağını söyledi. 

Blinken, pazar akşamı yaptığı konuşmada savaşın Orta Doğu’ya yayılabileceği konusunda uyarılarda bulundu. 

Katar’ın başkenti Doha’da konuşan ABD Dışişleri Bakanı, “Bölgede tansiyonun ciddi anlamda yüksek olduğu bir andayız. Bu savaş çok kolay şekilde metastaz edebilir; daha fazla istikrarsızlık ve acıya sebep olabilir” diye konuştu.

Blinken, Katar’dan önce Ürdün, Türkiye ve Yunanistan’ı ziyaret etmişti. Bakan, bu ziyarette İsrail, Batı Şeria, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır’a da gidecek. 

The Washington Post’un haberine göre Biden yönetimi, Lübnan’la gerilimin daha da yükselmemesi yönünde İsrail’i uyardı. Habere göre ABD Savunma İstihbarat Ajansı, İsrail’in iki cephede savaşta zorlanacağını öngördü. 

Yine The Washington Post’a göre ABD Başkanı Joe Biden, “günde 3 defa İsrail Başbakanı Binyamin Netayahu’yu arayarak İsrail’in Hizbullah’a savaş açmasını önlemeye çalışıyor”. Habere göre Biden, bunun olması durumunda “kıyametin kopacağını” belirtilyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir