Asgari Ücrette Ara Zam Sinyali: İşte En Güçlü Tahminler

Temmuz ayında 5 milyondan fazla memur ve 16 milyondan fazla emekli, enflasyona göre zam alacak. Asgari ücretliler de bu zam oranına yakın bir zam bekliyor. Bazı tahminlere göre zam oranı yüzde 20-25 civarında olabilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun son görüşmesinde asgari ücrete ara zam gündeme geldiği biliniyor. Görüşmenin ardından Erdoğan’ın bu konuda CHP’nin taleplerine sıcak bakabileceği ve ara zam için adımlar atılabileceği değerlendiriliyor.

Ancak Maliye Bakanı Şimşek ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, enflasyonu kontrol altında tutmak için kemer sıkma politikası uyguluyor ve ücret artışlarını enflasyonun sebebi olarak görüyor. Bu nedenle hükümet cephesinden ara zam yapılması yönünde net bir sinyal gelmiyor.

MASADAKİ TAHMİNLER NELER?

Cumhuriyet’ten Remzi Akkök’ün haberine göre bazı kaynaklar, asgari ücrete ara zammın temmuzda değil, yılın sonlarında olabileceğini de öne sürüyor. Kesin bir bilgi olmasa da eylül ayında bir düzenleme ihtimali konuşuluyor.

Temmuz ayında, 5 milyondan fazla memur ve 16 milyondan fazla emekli, altı aylık enflasyon farkına bağlı olarak maaş ve aylıklarına zam alacak.

Net zam oranı, haziran ayının Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileriyle kesinleşecek. Şu ana kadar belirlenen 5 aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 olarak açıklandı.

Açlık ve yoksulluk sınırı ile yüksek enflasyona bağlı olarak, 7,5 milyon asgari ücretliye de benzer oranda bir zam yapılması konuşuluyor.

Beklenen ortalama zam oranının da yüzde 20-25 civarında olması öngörülüyor.

Asgari ücretliler için bu belirsizlik endişe verici. Artan gıda ve kira fiyatları karşısında alım gücü düşen milyonlarca insan, ara zammı bekliyor. Önümüzdeki haftalarda hükümetten bu konuda net bir açıklama gelmesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir