Alzheimer riskini azaltmak mümkün

Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede: Kronik Hastalıklar Beyin Sağlığını da Etkiliyor

Sağlık Bakanlığı’nın diyabet, hipertansiyon ve obezite gibi rahatsızlıklara yönelik önleme ve farkındalık çalışmaları Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede tarafından değerlendirildi. Tatlıdede, bu kronik hastalıkların sadece kalp ve damar sağlığını değil aynı zamanda beyin sağlığını ve Alzheimer riskini de etkilediğini belirtti.

Lancet Demans Önleme, Müdahale ve Bakım Daimi Komisyonu raporuna atıfta bulunan Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol (LDL), sigara kullanımı ve aşırı alkol tüketiminin kontrol altına alınarak demans riskinin yüzde 14 azaltılabileceğini vurguladı.

Tatlıdede, damar sağlığımızı koruyan faktörlerin beyin sağlığı açısından önemli olduğunu ve görme, duyma kayıplarının tedavisinin demans riskini yüzde 9 azaltabileceğini söyledi. Ayrıca, izole olmamak, sosyalleşmeyi artırmak ve depresyon varsa tedavi ettirmenin de riski yüzde 8 azaltabileceğini belirtti.

Aktif Bir Yaşam, Sağlıklı Beyin

Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, obeziteyi azaltmak ve düzenli egzersiz yapmanın beyin sağlığı için önemli olduğunu söylerken, hava kalitesinin de etkili olduğunu dile getirdi. Temiz hava solumanın beyin sağlığı için kritik olduğunu belirten Tatlıdede, beyin sağlığını korumak için kafa travmalarından da kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Beyninize Yapacağınız Her Yatırım Değerli

Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, eğitim süresinin demans riskini azalttığını ve zihinsel olarak aktif kalmak gerektiğini söyledi. Yeni bir dil veya müzik aleti öğrenmenin hastalığın ortaya çıkmasını geciktirebileceğini vurgulayan Tatlıdede, beyne yapılan yatırımların beyin fonksiyonlarını koruduğunu ve hastalıkla baş etmede yardımcı olduğunu belirtti.

Yapay Zeka, Beyni Geliştirir, Yanlış Kullanımı Tembelleştirir

Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, teknoloji kullanımının bilişsel bozulma riskini azaltabileceğini ancak yapay zekanın doğru kullanımının önemli olduğunu belirtti. Kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimlerinin beyinde etkili olduğunu vurgulayan Tatlıdede, bireylerin kendi öğrenme tarzına uygun egzersizlerle beyinde etkin anlama, öğrenme ve hatırlama yeteneğinin artabileceğini belirtti.

“Beyninizi Genç Tutmak Sizin Elinizde”

Yaşlanma sürecinin bireyler arasında farklılık gösterdiğini ve beynin iyi yaşlanması için bazı faktörlerin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, sosyal ilişkilerin güçlü olması, sürekli yeni şeyler öğrenme, fiziksel aktivitelerde bulunmanın beyin sağlığı için önemli olduğunu dile getirdi. Beyninizi genç tutmanın mümkün olduğunu belirten Tatlıdede, “Süper yaşlı” olarak adlandırılan kişilerin beyinlerinin orta yaş seviyesinde fonksiyon gösterdiğini söyledi.

Related Posts

TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Yasa teklifi gözden geçirilmeli

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM’de görüşülen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında gündeme gelen kenevir maddesiyle ilgili açıklama yaptı. TTB, kenevirin tıbbi kullanım dışındaki alanlarda serbestleştirilmesinin halk sağlığı açısından risk taşıdığı uyarısında bulunarak, düzenlemenin tekliften çıkarılması gerektiğini belirtti.

Uzmanı uyardı: Kuru göz hastalığında steroid kullanımına dikkat

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Uğur Tunç, kuru göz hastalığında, sorunun nedenine göre kişiye özel tedavinin şart olduğunu belirtti.

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Ağrı’da solunum rahatsızlığı yaşayan bebek ambulans helikopterle Bitlis’e nakledildi

Ağrı’da doğumun ardından solunum sıkıntısı yaşayan bebek, ambulans helikopterle Bitlis’e sevk edildi.

Her gün bir elma yemek sağlığımız için gerçekten faydalı mı?

“Her gün bir elma doktoru uzak tutar” sözü ne kadar doğru? Elmalar; lif, polifenol ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kalp hastalığından diyabete kadar birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlayabiliyor. Ancak tek başına elma yemek, sizi doktordan ya da ilaçlardan tamamen uzak tutmaya yetmiyor.

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor

TTB’den bakanlığa “kürtaj” tepkisi: Kadınlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle farklı yöntemlerle düşük yapmaya çalışıyor