“`html

Kadınhanı ilçesinde yaklaşık 310 bin dekar genişliğindeki tarım arazileriyle Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağlayan Altınova Tarım İşletmesi’nde, arazinin 285 bin dekarında zengin tarla bitkileri yetiştirilmektedir.

Tarım müdürlüğü, her biri yaklaşık 50 futbol sahası büyüklüğünde olan 365 dekarlık 78 dairesel tarlaya sahip. Bu tarlalar, havadan bakıldığında etkileyici geometrik şekiller oluşturuyor.

Bu devasa tarımlarda patates, yem bitkileri, yonca, mısır ve çeşitli hububat yetiştiriliyor. Havadan çekilen görüntüler, tarlanızın düzeninin arı peteğine benzediğini gösteriyor.

Bunlardan 29’unda buğday ekiliydi ve hasat işlemi tamamlanarak her tarlada 8 biçerdöverle dekara 550-600 kilogram verim elde edildi.

“Tarlaların her biri 365 dekarlık alan kaplıyor ve bu, yaklaşık 50 futbol sahasına eşdeğerdir.” dedi. İşletme Müdürü Osman İbican, tesiste sertifikalı hububat tohumculuğu ve damızlık hayvancılık faaliyetlerinin sürdürüldüğünü aktardı.

Kurak bir sezon geçirdiklerini belirten İbican, “Genel itibarıyla çevreye göre biraz daha iyi durumdayız. Bu yıl rekoltemiz 20 bin ton civarında. Arazinin yüzde 11’i sulu tarım ile işleniyor ve bu sistemlerin yüzde 90’ı, dairesel sulama yapan ‘center pivot’ sistemi ile sulanıyor. Bu tarlalarda sulama otomatik sistemle yapılarak işçilik maliyeti önemli ölçüde azaltıldı.” şeklinde bilgi verdi.

Konya’nın Sarayönü ilçesindeki TİGEM Gözlü Tarım İşletmesi Müdürlüğü’nde de hasat etkinliği son buldu.

Modern ekipmanlar ve tekniklerin kullanıldığı bu işletmede, yağmurlama, damlama ve robotik sulama sistemleriyle 61 bin dekar alanda hububat hasatı tamamlandı.

Tarlanının merkezine dayanan ve yarı çap uzunluğundaki hareketli robotik sulama sistemine göre ekilen 492 dekarlık dairesel tarlalarda hasat, sayısız biçerdöver kullanılarak yapıldı.

Her biri 69 futbol sahası büyüklüğündeki dört arpa tarlasında, dekarda ortalama 450-500 kilogram verim elde edildi.

“Hasat işlemi toplamda 18 biçer ve 8 kamyon ile gerçekleştirilmiştir.”
Gözlü TİGEM Bitkisel Üretim Şube Şefi Dudu Erdoğan, 492 dekarlık her biri 69 futbol sahası büyüklüğündeki tarlalarda arpa hasadının tamamlandığını ifade etti.

İşletmede 61 bin dekar alanda buğday, arpa ve yem bitkilerinin hasadının tamamlandığına dikkat çeken Erdoğan, “Hasat işlemi toplamda 18 biçerdöver ve 8 kamyon ile gerçekleştirildi. Bu yıl kuraklık yaşanmasına rağmen dekarda ortalama olarak 450-500 kilogram rekolte elde ettik. Center pivot sistemine sahip dairesel tarlalarda işçilik maliyeti neredeyse yok denecek kadar az.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Biçerdöver operatörü Serkan Kürtül, çember şeklindeki tarlada hasadı 3 saat içerisinde tamamladıklarını belirterek, “Döne döne işledik. İşlem zor değil, makine sayısı fazla olduğu için bazen karışıklık olabiliyor. Biçerdöverin içinde tarlanın çember olduğunu anlıyoruz.” diye ekledi.













“`