İstanbul değil, İzmir değil… Konutta yatırımcısına tek bir şehir kazandırdı

Türkiye’de Konut Fiyatları Reel Anlamda Düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Nisan ayına ait konut fiyat endeksi (KFE) sonuçları açıklandı. Verilere göre, ülke genelinde konut fiyatları nominal olarak artış gösterdi ancak enflasyon etkisinden arındırıldığında birçok şehirde reel anlamda düşüş yaşandığı belirlendi. Ankara ise yatırımcısına reel kazanç sağlayan şehirler arasında yer aldı.

Reel Değerler Geriledi

Nisan ayında konut fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,5 arttı. Ancak enflasyondan arındırıldığında bu artış yüzde 1,5’e geriledi. Yıllık olarak bakıldığında ise konut fiyatları nominal olarak yüzde 32,9 artarken reel olarak yüzde 3,6 düştü.

Sadece Ankara Reel Getiri Sağladı

İllere göre incelendiğinde, Türkiye genelinde konut yatırımının sadece Ankara’da enflasyona karşı kazanç sağladığı görüldü. Başkentte yıllık reel getiri yüzde 2,9 olarak gerçekleşirken, İstanbul’da konutlar yüzde 2,5, İzmir’de ise yüzde 5,1 oranında reel değer kaybına uğradı.

En Fazla Değer Kaybı Yaşanan Şehirler

Verilere göre, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerinde reel anlamda en fazla değer kaybı yaşandı. Bu illerde yıllık reel kayıp oranı yüzde 9,3 olarak ölçüldü. Diğer şehirlerdeki reel değer kayıpları ise şu şekilde sıralandı:

  • Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane: %-8,2
  • Edirne, Tekirdağ, Kırklareli: %-7,9
  • Konya, Karaman: %-7,5
  • Antalya, Isparta, Burdur: %-6,9

Doğu ve Güneydoğu’da Değer Kaybı Sınırlı

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde fiyatların reel olarak en az gerilediği belirlendi. Doğu Anadolu illerinde yıllık nominal fiyat artışı yüzde 37,5 olurken reel kayıp yüzde 0,3 seviyesinde kaldı. Güneydoğu Anadolu’da ise yüzde 35’lik nominal artışa rağmen, reel olarak yüzde 2 düşüş yaşandı.

Dolar Bazında Güçlü Kazançlar

İstanbul Gayrimenkul Değerleme’nin analizlerine göre, konut fiyatları dolar bazında da önemli yükseliş gösterdi. Eylül 2018’den bu yana fiyatlar dolar cinsinden nominal olarak yüzde 163,8 arttı. ABD enflasyonundan arındırıldığında ise artış yüzde 107,6 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum, uzun vadeli yatırımcılar için konutun döviz bazında güçlü bir araç olmaya devam ettiğini gösterdi.

Related Posts

Enerjide acele kamulaştırma kararları -14 Temmuz 2025

Türkiye’nin çeşitli illerinde yapılacak enerji projeleri için bazı taşınmazların acele kamulaştırılması kararlaştırıldı.

THY’den duyuru: Kabin memuru alımı yapılacak! İşte aranan şartlar

THY, kabin memuru olmak isteyenlere yeni fırsatlar sunuyor. Havayolu şirketinin farklı deneyim ve yetkinlik düzeylerindeki adaylara yönelik hazırladığı dört ayrı Take-Off Cabin ilanı, çalışmak isteyen binlerce aday için önemli bir fırsat sunuyor …

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Yılın ilk yarısında hava yoluyla 108,8 milyon yolcu seyahat etti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ocak-haziran döneminde hava yolunu kullanan yolcu sayısının, 108,8 milyona ulaştığını bildirdi.

Zara ve D&P’nin ürünleri yasaklandı: Toplatma kararı çıktı

Ticaret Bakanlığı, denetimleri kapsamında güvensiz ürünler listesine yeni eklemeler yaptı. Son denetimlerde iki markanın oda kokuları sağlıksız bulundu. Bakanlı sağlıksız bulduğu bu ürünler yasakladı ve toplatılmasına karar verdi. Yeni listede Zara …

Bakan Bolat açıkladı: Yurtdışı alışverişinde yeni dönem!

Ticaret Bakanlığı, yurtdışı alışveriş sitelerine yönelik yeni bir zorunluluğu devreye aldı. Türkiye’ye satış yapan platformlar artık ülkede temsilci bulundurmak zorunda olacak.