Seyahatte karşılaşabileceğiniz ölümcül risk: Belirtilere dikkat!

Sıtmanın Belirtileri ve Riskleri

Yüksek ateş, titreme, bilinç kaybı ve çoklu organ yetmezliği sıtma hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır.

Tropikal bölgelerin ölümcül hastalığı sıtma, sadece Afrika ya da Asya’nın değil, dünya genelinde önemli bir sorun haline gelmiştir. Her yıl binlerce kişi bu hastalıkla karşı karşıya kalmaktadır.

Türkiye, geçmişte sıtma hastalığını yok etmiş olsa da yurt dışından gelen vakalarla tekrardan karşılaşmaktadır. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Ceylan, sıtmanın bulaşma şekilleri ve etkileri konusunda bilgi verdi.

ANOFEL SİVRİSİNEĞİ VE BATAKLIK ALANLAR RİSKİ ARTIRIYOR

Sıtmanın sivri sinekler aracılığıyla insanlara bulaştığını belirten Prof. Dr. Ceylan, “Anofel sivrisineği, bataklık, nehir ve su birikintilerinde çoğalır. Türkiye’de de bu tür sinekler bulunmakta ve eskiden sıklıkla sıtma vakaları görülmekteydi. Ancak sıtma hastalığı kontrol altına alındı ve Türkiye bu konuda başarılı bir süreç geçirdi.”

TROPİKAL BÖLGELERDEN DÖNENLER DİKKAT ETMELİ

Türkiye’de görülen sıtma vakalarının büyük çoğunluğunun tropikal ülkelerden gelen kişilerde tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Ceylan, “Sıtma ateş yükselmesiyle kendini gösterir. Bu ateş, parazitin neden olduğu hücresel hasar sonucu ortaya çıkar. Hastalık, bağışıklık sistemini olumsuz etkiler ve vücuda zarar vermeye başlar. Bu durumda organ yetmezlikleri oluşabilir. Bu sebeple, yurt dışından dönen her birey, ateş ve titreme gibi belirtilerle karşılaştığında hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.”

ERKEN TEDAVİ ÖNEMLİDİR

Sıtmanın tedavi edilmediği durumlarda ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Ceylan, “Sıtma parazitiyle mücadele için hızlı bir şekilde ilaç tedavisine başlanmalıdır. Aksi halde, çoklu organ yetmezliği, şok ve ölüm riskleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle, özellikle tropikal bölgelere seyahat eden bireyler, belirtileri açısından dikkatli olmalı ve gerektiğinde uzman bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.”

Related Posts

Balıkesir’de Traktör Devrildi: 4 Yaralı

Balıkesir’in Altıeylül ilçesine bağlı Macarlar Kırsal mahallesinde direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücünün traktörü yoldan çıkarak, ters döndü. Ters dönen traktörde bulunan 4 şahıs yaralı olarak sağlık ekipleri tarafından hastaneye sevk edildi …

Ehliyeti Geçici Olarak Geri Alınan Sürücü Sayısı 689 Bin 946

Bakan Yerlikaya: “Ehliyeti geçici olarak geri alınıp teslim edilmeyen sürücü sayısı 689 bin 946” ANKARA – İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sürücü affı konusunun gündemlerinde kesinlikle olmadığını belirterek, 19 Nisan itibarıyla ehliyeti geçici olarak …

Anadolu Yakası’nda Kirli Hava Etkili Oldu

Anadolu Yakası’nın alçak kesimlerinde kirli hava etkili oldu İSTANBUL – Anadolu Yakası’nın alçak kesimlerinde sabah saatlerinde etkili olan kirli hava, bazı bölgelerde görüş mesafesini düşürdü. İstanbul’un Anadolu Yakası’nda sabah saatlerinde kirli …

Bozcaada Açıklarında Kolunu Kıran Yolcu Tahliye Edildi

Bozcaada açıklarında yolcu gemisinde kolu kırılan yolcu tahliye edildi ÇANAKKALE – Çanakkale’nin Kuzey Ege Denizi’ndeki Bozcaada ilçesi açıklarında demirli ‘Seven Seas Grandeur’ isimli yolcu gemisinde kolu kırılan yolcu Carolyn Sue-Mitchell’ye Sahil …

Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliği Güncellendi

Sağlık Bakanlığınca hazırlanan “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik” güncellenerek Resmi Gazete’de yayımlandı. Bakanlıktan yönetmeliğe ilişkin yapılan bilgilendirmeye göre, Sağlıklı Türkiye Yüzyılı programı …

Prof. Dr. Hilmi Apak: Çocuklarda yetersiz beslenme IQ düşüklüğüne sebep oluyor

Haberler.com ekranlarında Meral Karadağ’ın hazırlayıp sunduğu “İyileşme Burada Başlar” programına konuk olan Prof. Dr. Hilmi Apak, Türkiye’de çocuklarda yaygın görülen kan hastalıklarına dair çarpıcı bilgiler verdi. Demir eksikliğinden hemofiliye …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir