53 yıllık Sovyet Venüs uzay aracı Dünya’ya düşecek

53 Yıllık Sovyet Venus Uzay Aracı Dünyaya Düşmeye Hazırlanıyor




1972 yılında Venüs‘e ulaşma çabasıyla fırlatılan Sovyet uzay aracı Kosmos 482, yaklaşık 53 yıl sonra Dünya’ya geri düşmeye hazırlanıyor. Henüz görevinin başında başarısız olan bu uzay aracı, yetersiz hız nedeniyle Venüs’ün yörüngesine ulaşamamıştı. Bugün, hala Dünya’nın yörüngesinde bulunan bu aracının yakın bir tarihte kontrolden çıkmış bir şekilde atmosfere girmesi bekleniyor.

Görev Başarısız Olmuştu

Kosmos 482, 31 Mart 1972‘de Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü‘nden fırlatıldı. Sovyetler Birliği’nin Venüs’e ulaşma amacıyla başlattığı bu görev, bir motor arızası nedeniyle başarısız olmuştu. Aracın motoru, Venüs’ün yörüngesine giriş için gerekli hızda bir ivme kazandıramayınca uzay aracı Dünya’nın yörüngesinde kalmaya devam etti. Aracın büyük bir kısmı, birkaç gün içinde çeşitli parçalar halinde Dünya’ya yeniden giriş yapmış olsa da daha büyük kalıntılar bugüne kadar yörüngede dönmeye devam etti. Başarısız olan görev, toplamda yaklaşık 500 kg olan bir taşıyıcı araç ve iniş sondasından oluşuyordu.




Hollanda’dan bir uydu izleyicisi olan Marco Langbroek, Kosmos 482’nin Dünya atmosferine Mayıs ayının ikinci haftasında gireceğini tahmin ediyor. Ancak, kesin bir tarih vermek şu an için zor. Güneş’in aktif fazda olması, atmosferin genişlemesine ve yörüngedeki nesnelerin daha hızlı bir şekilde atmosferle karşılaşmasına neden oluyor. Bu da uzay aracının erken bir tarihte geri dönmesini sağlayabilir.

Parçalar Yüzeye Kadar Ulaşabilir

Bununla birlikte Kosmos 482’nin yeniden giriş sırasında atmosferde tamamen yanarak yol olması beklenmiyor. Çünkü bu uzay aracı, Venüs atmosferine girmeyi amaçlayan ve yüksek ısıya dayanıklı olarak tasarlanmış bir araç. Dolayısıyla atmosferden geçerken bazı parçaların yüzeye düşme ihtimali bulunuyor.

Öte yandan uzay aracının kalıntılarının nereye düşeceği de şu an için tam olarak kestirilemiyor. Yörüngedeki hareketler ve atmosferin sürtünmesi sonucu iniş zamanı ve yeri değişkenlik gösterebilir. Ancak, büyük olasılıkla uzay aracı kalıntıları okyanusa düşecek.

Related Posts

Yeni mantar pilleri: Elektrikle şarj edilmeyecek, sadece “beslenecek”

İsviçre’de geliştirilen mantar pilleri, biyolojik olarak parçalanabilen yapısıyla çevreye zarar vermeden enerji üretimi sağlayabiliyor. Elektronik atık sorununun çözümünde yeni bir sayfa açılıyor.

ABD’den kritik düzenleme: Tesla’nın kaza raporlama belası bitiyor mu?

ABD’nin otonom sürüş kaza raporlama kurallarına yapılan güncelleme, özellikle Tesla için kritik bir adım olarak değerlendiriliyor. Daha az sayıda kazanın resmi olarak raporlanması, şirketin otonom sürüş teknolojileri hakkındaki kamuoyu algısını ve güvenlik tartışmalarının tonunu etkileyebilir.

PS Plus abonelerine Mayıs ayında verilecek ücretsiz oyunlar belli oldu

Sony’nin abonelik hizmeti Playstation Plus, yepyeni oyunlarla genişlemeye devam ediyor. Bildiğiniz gibi bu hizmet, PS Plus Essential, Extra ve Deluxe olmak üzere üç farklı katmana ayrıldı ve her ay yeni oyunların eklendiği bir oyun kütüphanesi …

Youtube TV uygulaması, yeni özellikler sunacak!

Google, akıllı televizyonlar ve oyun konsollarındaki YouTube uygulamasına yönelik yeni güncellemesini resmen duyurdu. Sunulan özellikler, içerik tüketmeyi daha keyifli bir hale getirecek. Bu gelişme, kullanıcıları ve içerik üreticileri oldukça …

Bilim insanları Güneş’i karartmaya hazırlanıyor

Bilim insanları proje kapsamında güneş ışığıyla birlikte yeryüzünün sıcaklığını da azaltmaya çalışacak.

Xiaomi, yeni kablosuz dikey süpürge modelini tanıttı: İşte fiyatı ve özellikleri

Xiaomi, akıllı ev ürünleri serisini Mijia Wireless Floor Washer 4 Pro ile genişletiyor. 275 dolarlık ön satış fiyatıyla siparişe açılan cihazın resmi satışları 29 Nisan’da başlayacak. Yeni model, 21.000Pa emiş gücü ve 134AW motor …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir